Viridis

Drvni klaster VIRIDIS sa više od 30 drvoprerađivačkih tvrtki na sajmu XYLEXPO u Milanu

Novosti   |   20.05.2014.
Drvni klaster VIRIDIS sa više od 30 drvoprerađivačkih tvrtki na sajmu XYLEXPO u Milanu

U sklopu studijske posjete sajmu XYLEXPO u Milanu u kojoj je proteklog vikenda sudjelovalo preko 30 drvoprerađivačkih tvrtki, održano je niz bilateralnih sastanaka sa dobavljačima strojeva i opreme. Na ovom vodećem talijanskom sajmu tehnologija osjećaju se još uvijek posljedice krize, prije svega kroz smanjenu izložbenu površinu, ali su dojmovi većine hrvatskih tvrtki ipak pozitivni. Sajam su posjetili tehnički direktori vodećih hrvatskih drvoprerađivačkih tvrtki, većinom s područja Virovitičko-podravske županije, poput Ciprijanović, Pan Parket, Drvoproizvod, Drvene konstrukcije, Spin valis, OTK, Drvoproizvod, Palković, Tehnohit-hr kao i tvrtke iz Bosne i Hercegovine.
Osim talijanskih dobavljača strojeva na sajmu su bila zastupljena i vodeća njemačka imena, poput Homag Grupe, Weiniga, Volmera i sl. Zadovoljni smo posjetom i dogovorima sa tvrtkama iz Hrvatske, rekao je Vinko Golmajer, zastupnik tvrtke te dodao da se u u posljednje vrijeme osjeća uzlazni trend investiranja u preradu drva u Hrvatskoj i zemljama regije. Nadamo se da će to potrajati, zaključio je Golmajer.
U organizaciji drvnog klastera Virovitičko–podravske županije VIRIDIS uz predstavnike drvoprerađivačkih tvrtki iz Virovitičko-podravske županije na sajmu XYLEXPO sudjelovale su kako je i spomenuto i mnoge druge drvoprerađivačke tvrtke iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Klaster Managerica Sanela Orjević ističe da je posebno zadovoljna što su se drvoprerađivačkim tvrtkama pridružili Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za investicije i konkurentnost, Šumarski fakultet, Viroexpo d.o.o i Hrvatski drvni klaster na čelu sa g. Marijanom Kavranom koji je otvorio sastanke u Trgovačkoj komori Milana, jednoj od središnjih institucija za internacionalizaciju poslovanja talijanskog gospodarstva gdje je talijanska strana pozvala hrvatske tvrtke u posjet talijanskim drvoprerađivačkim tvrtkama u Monzu. Hrvatski drvni klaster je također otvorio sastanak u udruženju Federmobili (www.federmobili.it), krovnoj talijanskoj asocijaciji trgovaca namještajem koja okuplja 17.000 tvrtki s prosječnom prodajnom površinom od 1.100 m2 i prosječno zaposlenih 6 trgovaca. Osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Agencije za investicije i konkurentnost sastanku su prisustvovali predstavnici Virovitičko-podravske županije – Igor Andrović ispred sajma VIROEXPO i Sanela Orjević ispred Drvnog klastera Viridis, te tvrtka Spin valis iz Požege. Sastancima je nazočio i Zamjenik veleposlanika RH u Rimu Ilija Želalić, koji je tom prigodom istaknuo da se Veleposlanstvu RH učestalo javljaju zainteresirani talijanski ulagači, kao i potencijalni partneri u komercijalnim, energetskim, ali i u znanstveno-istraživačkim područjima, što su prisutni hrvatski predstavnici ocijenili vrlo zanimljivim i potencijalno korisnim za njihove daljnje aktivnosti na talijanskom tržištu.
Drvni klaster Virovitičko-podravske županije VIRIDIS nastojat će i u budućem razdoblju ponovno organizirati zajedničke studijske posjete drvoprerađivačkih tvrtki iz županije i ostalih hrvatskih tvrtki zajedno sa znanstvenom zajednicom i predstavnicima nadležnih ministarstava specijaliziranim sajmovima za drvoprerađivačku industriju. Opći dojam ovog studijskog putovanja je zasigurno da je zajednički posjet Drvnog klastera VIRIDIS, nadležnih ministarstava, Šumarskog fakulteta i vodećih hrvatskih drvoprerađivačkih tvrtki korak naprijed za drvnu industriju Virovitičko-podravske županije a i šire, te drvoprerađivačke tvrtke ističu inicijativu za ponovnim umrežavanjem kroz slične zajedničke projekte praćenja tehnologije. (www.viridis.hr)

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.