Viridis

U Zagrebu je održana prezentacija Drvnog centra izvrsnosti Virovitičko-podravske županije

Novosti   |   ravidra.hr  |  21.11.2012.
U Zagrebu je održana prezentacija Drvnog centra izvrsnosti Virovitičko-podravske županije

U sklopu IPA III c projekta Podrška razvoju klastera kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva u Zagrebu je održan sastanak radne grupe za razvoj klastera konkurentnosti drvoprerađivačke industrije u Hrvatskoj. Sastanak je otvorila Marija Rajaković, načelnica Sektora za konkurentnost u Ministarstvu a Natalija Havidić, predstavnica novoosnovane Agencije za investicije i konkurentnost RH najavila je uskoro i osnivačku skupštinu nacionalnog klastera za konkurentnost drvoprerađivačke industrije.

U sklopu projekta koji traje do lipnja 2013. godine, izradit će se tehnološka platforma za razvoj drvoprerađivačke industrije koju će činiti relevantne potporne institucije, odnosno centri izvrsnosti za drvoprerađivačku industriju. Virovitičko-podravska županija je svoj Centar izvrsnosti za drvnu industriju čitave panonske regije, uključujući i susjedne mađarske županije još tijekom 2011. godine prijavila za Program pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova EU po kojemu je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i odobrilo tehničku pomoć za projekt.

Župan Tomislav Tolušić je s ministrom Brankom Grčićem potpisao Sporazum o dodijeljenoj tehničkoj pomoći 10. srpnja 2012. za navedeni Panonski drvni centar izvrsnosti u Virovitici. Tehnička pomoć obuhvaća izradu projektne građevinske dokumentacije i razradu projekta uključujući i Analizu troškova i koristi (CBA). U međuvremenu je i definirana lokacija te je Grad Virovitica darovao potrebno zemljište za izgradnju centra u Poduzetničkoj zoni II, neposredno uz Poduzetnički inkubator.

Na radnom sastanku u Zagrebu, projekt Panonskog drvnog centra izvrsnosti predstavila je Sanja Bošnjak, ravnateljica VIDRA-e agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, naglasivši da se radi o zajedničkom projektu Drvnog klastera VIRIDIS, Razvojne agencije VIDRA i Virovitičko-podravske županije. Budući Centar izvrsnosti za drvoprerađivačku industriju imat će površinu cca 1.950 m2 te sadržaje na usluzi obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima u drvo prerađivačkoj industriji za čitavo područje Slavonije kao i susjednih mađarskih županija.

Definirani sadržaji su radionice za uzorke namještaja, inovacijsko-dizajnerski dio centra, potencijalni laboratorij za testiranje drvno industrijskih proizvoda, foto studio za internet marketing i prodaju, Wood academy – prostor za stručnu edukaciju za stalno usavršavanje poduzetnika u drvo prerađivačkoj industriji, te uredske prostore za rad Centra i Drvnog klastera VIRIDIS. Na centar će se vezati i istraživački dio za razvoj peleta iz bio mase šumskog porijekla.

Prema utvrđenom hodogramu aktivnosti, građevinski dio projektiranja uključujući i dozvolu će biti gotov do kraja lipnja 2013. godine te će time projekt biti spreman za bazu projekata koji će se direktno financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa za regionalnu konkurentnost RH.

Inače, centri izvrsnosti uobičajeni su oblik potpore industriji u Europi i predstavljaju spoj javnog, sveučilišnog i gospodarskog sektora kroz model Triple Helix-a, što je Virovitičko-podravska županija odmah prepoznala kao mogućnost razvoja gospodarstva do željene konkurentnosti.

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.