Viridis

Virovitičko-podravska županija osigurala 45 milijuna kuna iz EU za projekt Panonski drvni centar kompetencija

Projekti   |   28.08.2014.
Virovitičko-podravska županija osigurala 45 milijuna kuna iz EU za projekt Panonski drvni centar kompetencija

U Virovitici 28. kolovoza 2014. godine u organizaciji Virovitičko-podravske županije predstavljen je projekt „Panonski drvni centar kompetencija“, jedan od prvih projekata koji će biti realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava „Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu“ iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost. Centar će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.

 

Drvni klaster VIRIDIS uvažava i pozdravlja sve uložene napore Virovitičko-podravske županije, župana Tomislava Tolušića i Razvojne agencije VIDRA s ravnateljicom Natalijom Havidić koji su prepoznali mogućnosti i potencijale drvo-prerađivačkog sektora i omogućili da Hrvatska dobije prvi Drvni centar za istraživanje i razvoj  kompetencija u području drvo-prerađivačke djelatnosti. VIRIDIS vjeruje u pozitivne pomake ovog projekta koji će pružiti potporu poduzetnicima za daljnji rast i razvoj čime bi se omogućila i nova zapošljavanja.  Nova industrijska strategija gura drvnu industriju u „čuvara“ a ne „pokretača“  gospodarstva Hrvatske iako ekonomski pokazatelji govore da je upravo Drvna industrija najveći  hrvatski neto izvoznik stoga ovaj projekt daje nadu klasteru  da će Drvna industrija dobiti svojevrstan zamah i od strane nadležnih institucija i ponovno postati motor gospodarstva Hrvatske.

 

Panonski drvni centar će se izgraditi u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II i zapošljavat će šest djelatnika visoke stručne spreme. Provedba projekta odvijat će se kroz 24 mjeseca. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije, izradu prototipa inovativnih proizvoda od drva, usluge produkt dizajna, dizajna pakiranja te usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

 

Osim usluga direktno povezanih s razvojem proizvoda veće dodane vrijednosti, Centar će u suradnji sa znanstvenim institucijama, a posebno sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu i Institutom Ruđer Bošković, kreirati specijalizirane programe za podizanje kompetencija radne snage u drvnoj i pratećim industrijama. Nadalje, Centar će biti poveznica između poduzetnika i znanstvene zajednice. Znanstveni partneri na projektu, Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, kroz projekt će dodatno opremiti svoje laboratorije opremom koja će omogućiti istraživanje i razvoj novih proizvoda od drva s naglaskom na nano tehnologije i nove materijale čija bi se primjena mogla koristiti za premaze za drvo, ljepila, tekstil, metalne spojnice za namještaj i drvne konstrukcije i slično. Centar će biti otvoren za suradnju sa produkt dizajnerima s obzirom na činjenicu da će u Centru u inovacijskoj tvornici biti moguće izraditi bilo koji prototip novih proizvoda od drva. Inovacijska tvornica biti će opremljena strojevima i opremom vrhunske tehnologije.

Ovo je projekt strateškog značenja, ne samo za Hrvatsku, već i za regiju. Panonski drvni centar kompetencija bit će prvi hrvatski centar kompetencija usmjeren na jačanje drvno-prerađivačkog sektora. Vjerujemo kako će usluge Centra koristiti ne samo poduzetnici iz Hrvatske, već i korisnici iz drugih zemalja u regiji, prvenstveno iz Mađarske i Bosne i Hercegovine. Izuzetno sam zadovoljan strukturom financiranja, budući da će gotovo 99% vrijednosti projekta biti financirano iz Strukturnih fondova EU dok Županija financira razliku od 1% od ukupno 45 milijuna kuna koliko je vrijedan ovaj projekt“, rekao je Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije.

Na pripremi ovog zahtjevnog infrastrukturnog projekta radili smo dvije godine, u pripremu je bilo uključeno puno dionika uključujući članove drvnog klastera Viridis i izrađene su analize potreba gospodarstvenika kako bi se identificirale usluge koje će Centar pružati. Takav pristup glavni je razlog što je projekt dobro razrađen u svim segmentima i ocijenjen visokom ocjenom, ali i još jednom potvrđuje da su kapaciteti županijske razvojne agencije iz dana u dan sve razvijeniji i spremni na nove i još veće izazove“, rekla je Natalija Havidić, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA.

 

 

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.